2013-09-13 10:40:31• hírek • Szatmár.ro

Szent Kereszt Felmagasztalása

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye öt pontján tartanak búcsút Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepéhez kapcsoltan: az alsóhomoródi, sárközújlaki, mezőteremi templomokban, valamint a felsőbányai- és a rónaszéki kápolnákban.

Mezőteremen az ünnep napján, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúmisét Ft. Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes szentbeszédével. Ugyanazon a napon és időben lesz a búcsúmise Sárközújlakon is, Ft. Szeles László magyarországi, lőrinci plébános ünnepi szónoklatával. Rónaszéken, szombaton fél tizenegytől a templomtól indul az ünnepi menet a kápolnához, ahol a tizenegy órától kezdődő szentmisén Ft. Reszler Mihály máramarosi főesperes mond prédikációt. Alsóhomoródon vasárnap tartják a templom búcsúját, délután fél kettőtől.

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. A Szent Keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben, majd szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen ered az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása. Az ereklyét, amelyet később elraboltak a perzsák, Hérakleiosz császár 630 körül szerezte vissza és vitte őrzési helyére.

Az Egyház minden évben megünnepeli a Kereszt felmagasztalásának ünnepét - felemeli a Keresztet, hogy rátekintsünk, és tudatosodjon bennünk, mit vállalt értünk Jézus, milyen úton kell haladnia minden kereszténynek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: